Ketelwagon Fa. Schuster & Wilhelmy

Voorbeeld

De firma Schuster & Wilhelmy produceerde aanvankelijk in Görlitz grondstoffen voor medicijnen en kleurstoffen. Vanaf 1870 werd in Reichenbach een fabriek gebouwd met als doel de glasindustrie te voorzien van grondstoffen voor glas. Vanaf 1885 tot heden wordt in Reichenbach gekleurd glas geproduceerd.

In 1903 leverde de “Aktiengesellschaft für Fabrikation von Eisenbahnmaterial zu Görlitz” een tankwagon aan de firma Schuster & Wilhelmy. Volgens de opschriften met fabrieken in ‘Görlitz en Reichenbach/ Oberlausitz’. De wagon is opgenomen in het wagonbestand van de K.Sä.Sts.E.B. onder de tekening met het ‘Laufende Nummer 583’.

Opvallend aan de wagon is de korte asafstand van slechts 2,50 m. Ook valt op dat de afsluiter voor het lossen van de wagon zich bovenop de ketel bevindt.

Model

Het model van de ketelwagon Schuster & Wilhelmy is voorzien van een doorbroken chassis: je kunt er gewoon doorheen kijken. De aslagerbruggen en -lagers zijn geprint in messing. Daardoor is de wagon zeer geschikt voor langdurig bedrijf op de modelspoorbaan. De wagon is voorzien van een driepunts-lagering voor goede rijeigenschappen.

Omvang van de levering:

De bouwset bevat de volgende delen:

– Ketel
– Chassis
– Veerpakketten, cross-over, afsluiter
– Loopplanken en borden
– Trappen en handgrepen
– Set aslagerbruggen en -lagers
– Messing geëtst handwiel
– Opschriften tijdperken 1 en 2*

In de bouwset niet inbegrepen zijn:

– Messingdraad 0,3 mm
– Set Symoba kortkoppelingscoulissen
– Modelbaankoppelingen naar keuze
– Wielen naar keuze, 24,0 mm aswijdte (Fleischmann 2-assig)
– Buffers
– *alternatieve opschriften zijn verkrijgbaar bij Hartmann-Original (hartmann-original.homepage.t-online.de – link kopiëren)