De eerste proefdrukken van de Saksische XIII H en de Pruissische G 12 zijn gemaakt. Deze locomotieven zullen te zien zijn op de beurs in Leipzig ‘Modell – Hobby – Spiel’. Daar zal ik op de stand van ‘Feinste-Modelle’ deelnemen met mijn eigen modellen.
Van 29 september tot en met 1 oktober nemen wij deel aan deze tentoonstelling op de stand van Feinste-Modelle.de. Feinste Modelle heeft haar stand ondergebracht bij de Dampfbahn-Route Sachen. Wij heten u van harte welkom!
vanaf 1893 zijn door de K.Sä.Sts.E.B. van dit type wagon maar liefst 376 wagons met remmershuis en 50 wagons zonder remmershuis in dienst gesteld. Voor een relatief kleine maatschappij best een groot aantal. De wagons zien er dankzij hun typische remmershuis en de dubbele staalprofielen op de deuren er duidelijk anders uit als wagons van andere spoorwegmaatschappijen. De laatste vertegenwoordigers van deze wagons zijn tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog in dienst geweest.
Het model laat de typische kenmerken van deze wagon zien. De laaddeuren hebben de dubbele profielen. Het remmershuis heeft het kenmerkende platte dak. Ook is er een variant op het remmershuis dat de meer Pruisische vorm van het remmershuisdak laat zien. Dit remmershuis is van de zijden wel weer typisch Saksisch. Voor de opbouw zijn er twee varianten van de laadluiken.
ISEG
Vanaf de Kandertalbahn is de wagon met het nummer 16856 naar de ISEG (Initiative Sächsische Eisenbahngeschichte e.V) gekomen. De wagon staat nu in de locomotiefloods van Neustadt / Saksen. Van de bouwsets voor het tijdperk 1b en 1c gaat de netto-opbrengst naar deze vereniging ten behoeve van de restauratie van deze wagon!
Vanwege de sterke vraag naar kant en klaar gebouwde modellen is het tot een lange wachttijd gekomen. Daarom neem ik tot einde februari 2024 geen nieuwe opdrachten voor kant en klare modellen aan. Graag wil ik de huidige opdrachten eerst afmaken om teleurstellingen te voorkomen. Ik hoop op begrip daarvoor!
Auf Kundenwünsch sind für die Modeloco XX HV / BR 19.0 eine neue Frontschürze und neue Zylinderblöcke entstandn. Hiermit kann die Lokomotive der Baureihe 19.0 aus dem Hause von Modeloco angepasst werden an dem Aussehen in der Epoche 1 / frühe Epoche 2
Ter vervanging van het Smoothest Fine Detail Plastic materiaal dat ik tot nu toe voor diverse modellen heb gebruikt, zullen deze modellen voor nieuwe bestellingen w orden geleverd in Gray Fine Detail Plastic. Dit materiaal heeft een grotere flexibiliteit dan het vroegere materiaal!
Vanaf 1917 stelde de Saksische Staatsbaan maar liefst 199 exemplaren van deze innovatieve wagon in dienst. De wagon had verschillend lange draagveren! De wagons waren het voorbeeld voor de alom bekende ‘Donnerbüchsen’ bagagewagons. Van één wagon is de opbouw nog bewaard gebleven in Mügeln.
Het model bestaat bijna volledig uit 3D-geprinte onderdelen. Behalve de bagagewagon is er ook een bagagewagon met postafdeling beschikbaar.
Met deze nieuwe onderdelen kunt is het mogelijk om uw Piko BR 38.2-3 te voorzien van een kraagschoorsteen of een klapschoorsteen en petroleumlantaarns. Dit zijn typische delen voor het tijdperk 1 en vroege tijdperk 2. De kraagschoorstenen zijn al in het tijdperk 2 vervangen door de klapschoorstenen. Deze moesten kunnen klappen, omdat de locomotieven vanwege hun hoogte anders niet in de locomotiefloodsen binnen konden rijden.
Er is veelvuldig gevraagd naar de zogenaamde ‘Sachsenwappen’. Deze waren aangebracht op Saksische personenrijtuigen van de K.Sächs.Sts.E.B. De set omvat 10 Sachsenwappen als decal.
Op 1 april nemen wij weer deel aan de Kleinserienmesse te Dresden-Weißig. Wij hopen u daar te mogen verwelkomen.
In een poging de rijeigenschappen van de nieuwe rijtuigen van het type B Sa 13 te verbeteren is één van deze rijtuigen omgebouwd naar een drie-assig rijtuig. Blijkbaar is de ombouw te duur geweest in verhouding tot de resultaten. Zodoende is het bij dit enkele rijtuig gebleven.
Het model toont deze wagon na ombouw. Het basismodel van Piko is voorzien van een nieuw chassis. Het chassis heeft een driepuntslagering.
Voor de ombouw op normaalspoor van de spoorlijn Heidenau naar Altenberg nabij Dresden ontwikkelde de DRG een nieuwe locomotief. BMAG en Orenstein & Koppel leverden ieder twee prototypen om te testen. Orenstein & Koppel heeft tweecilinderlocomtotieven gebouwd met A- en E-Luttermöllerkoppelassen. Tijdens de testen bleken de BMAG locomotieven beter te voldoen en werden deze dus ook verdergebouwd.
Voor de Liliput BR 84.0 zijn er nu 3D geprinte wielsterren voor de A- en E-as, nieuwe cilinderblokken en stoomtoevoerleidingen. Het is ook mogelijk de bestaande wielen om te laten bouwen. Ook zijn er decals beschikbaar voor de DRG naar voorbeeld.
Het is nu mogelijk het chassis voor de C3 Sa 95 en C3 Sa 95 te verkrijgen met een asafstand naar voorbeeld van 8,0 m. Het chassis is volledig 3D geprint. De aslagers en aslagerhouders zijn in Messing. Het chassis is voorzien van echte stuurassen!
Op verzoek is het mogelijk dit chassis te verkrijgen met andere asafstanden.
Na het warme tijd van de afgelopen zomer is het nu de tijd om de modeltreinhobby weer op te pakken! Nieuw is de typische uitziende Fäkalienwagen van de K.Sächs.Sts.E.B. Tussen 1903 en 1907 zijn er 18 van dergelijke wagons gebouwd voor verschillende opdrachtgevers. Behalve Fäkalien is er met de wagons ook teer vervoerd.
Het model is volledig uit 3D geprinte delen gemaakt. De aslagers en aslagerbruggen natuurlijk weer in messing. De opschriften zijn voor de Leipziger-Dünger-Export-Gesellschaft of de Chemische Fabrik Oscar Greiner te Döbeln in de tijdperken 1 en 2.
Voor het transport van kokosvet vanuit de zeehavens naar de fabriek van de Meierei C. Bolle te Berlijn is door de Waggonfabrik Quedlinburg deze speciale wagon ontwikkeld. De verrijdbare ketels konden per twee stuks met een speciale vrachtwagen naar de fabriek worden gereden.
Het model is gemaakt in samenwerking met Lutz Wendel’s 3D Modellbau. Nadat het model op de markt was gebracht, won het de 2e plaats in de categorie kleine seriemodellen bij de zogenaamde verkiezing ‘Das Goldene Gleis’ in 2019.
Nu is het model uitgerust met een 3D-geprint remmershuis. De aslagers zijn vervangen door in messing geprinte aslagers. De wagon heeft een driepuntslagering voor een lichte loop. Het model bestaat verder uit onderdelen in SLA-print. De ketels hebben beweegbare wielen. De leuningen van de ketels zijn geprint in een soepel materiaal om breuk te voorkomen.
In de jaren 1894 – 1898 zijn er in opdracht van de K.Sächs.Sts.E.B. 12 platformwagons gebouwd volgens de Pruissische Musterzeichnung Blatt II.d.6. Afwijkend van de tekeningen hebben de Saksische wagons een extra versterking in het chassis. Voor het model worden een set opschriften en gelaserde kartondelen geleverd om uit de Fleischmann wagon van de KPEV SSk07 op een eenvoudige manier een Saksische wagon te kunnen maken.
Vanaf 1895 bracht de K.Sächs.Sts.E.B. in totaal 67 wagens van Lfd. Nr. 156 in dienst. Later kwam er een rijtuig van de Zittau-Reichensbergbahn bij, zodat het aantal rijtuigen toenam tot 68. De laatste 4 rijtuigen gebouwd in 1902 hadden een verhoogd, rond dak. In 1932 werden enkele van de wagons verbouwd voor gebruik op de Windbergspoorlijn. De asafstand werd gewijzigd in 4,50 m en de toiletten werden verplaatst naar de andere kant van de wagon. Tenminste 11 wagons kwamen nog naar de DR. Niet één ervan is bewaard gebleven.
Als ombouwset voor de Piko Windbergbahn wagons zijn een nieuw onderstel met 5,50 m asafstand inclusief gasketel, een interieur en twee nieuwe kopwanden van de wagenbak als 3D-constructie gemaakt. Op deze manier kan de wagon worden omgebouwd tot een wagon in zijn oorspronkelijke staat met een lange asafstand. De toiletten zijn weer naar de rechterkant verplaatst. Met verschillende decalsets kunnen wagons in tijdperk 1b, 1c, 2a en 2b van opschriften worden voorzien. De decals kunnen zowel voor de wagon met plat dak als voor de wagon met rond dak worden gebruikt.
Vanwege de oorlog in Oekraïne verklaren wij niet naar Rusland of Belarus te leveren, noch uit deze landen grondstoffen of onderdelen te betrekken. Door onze leveranciers van 3D geprinte delen hebben wij ons laten bevestigen dat zij geen banden hebben met deze landen. Zij leveren niet naar deze landen. Zij betrekken geen grondstoffen of onderdelen uit deze landen, noch komt er uit een dezer landen bedrijfskapitaal.
Laten wij hopen dat vele firma’s, van groot tot klein, dit voorbeeld zullen volgen en onze gedachten zijn bij de arme mensen in de Oekraïne!
Op 2 april zullen we op de Kleinserienmesse in Dresden tentoonstellen. Dit op een gemeenschappelijke stand met Wendel Modellbau (Lutz Wendel) und Feinste Modelle (Ricardo Post).
In de jaren 1903 en 1904 nam de K.Sächs.Sts.E.B. 5 rijtuigen in dienst voor de dienst tussen Myslowitz en Leipzig. De laatste drie gebouwde rijtuigen waren voorzien van elektrische verlichting. Typisch aan deze rijtuigen waren de middeningang en de dubbel gebogen massieve langsdrager.
Voor het model is één der drie wagons met elektrische verlichting gekozen. Het model is bijna volledig uit 3D geprinte onderdelen gemaakt.
Tussen 1926 en 1930 hebben de Nederlandse Spoorwegen NS 100 stuks bij Beijnes in Haarlem gebouwde rongenwagons in dienst gesteld. Deze wagons kenmerkten zich door de grote lengte van meer dan 14 meter! Als wagon met afgenomen boordwanden en rongen waren deze uitstekend geschikt voor militaire transporten. De rongen hadden een lengte van maar liefst 2,50 m. Vanaf 1938 zijn de oorspronkelijke rongen, die van boven rechthoekig met bindringen waren, vervangen voor de bekende ronde rongen met de initialen ‘NS’. De wagons zijn nog in bedrijf geweest tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Verschillende exemplaren zijn nog bewaard gebleven: in het Spoorwegmuseum te Utrecht, bij de MBS (jaren 30 uitvoering), bij de VSM in Loenen en bij de SGB.
Het model is geheel in de 3D printtechniek uitgevoerd. De aslagers zijn in messing geprint. De wagon is voorzien van een driepuntslagering. Met de decals kunnen de voorbeelden in het Utrechtse Spoorwegmuseum, bij de MBS en de VSM in verschillende tijdperken gebouwd worden.
De tandradlocomotief T 26 is nu voorzien van nieuwe wielen. Eindelijk is het gelukt passende wielen te produceren. De wielbanden zijn RVS gedraaid en hebben het RP 25 profiel. De wielsterren zijn in 3D geprint. Deze zijn in de wielbanden gelijmd met 2K lijm. Daarna zijn op de draaibank de asgaten en de gaten voor de koppelstangen geboord.
vorne eine preussische T 26 mit den neuen Radsätzen, hinten als BR 97.0 mit Fleischmann Radsätzen
In navolging van de Pruissiche Staatsspoorwegen KPEV stelde ook de Saksische K.Sä.Sts.E.B. vanaf 1907 vierassige bagagerijtuigen in dienst. Later is er nog een verbeterde versie in dienst gebracht met een naar het rijtuigeinde gebrachte dakkoepel, waardoor er een groot laadruim beschikbaar kwam. De rijtuigen hebben dienst gedaan tot 1967. Typische aan de Saksische bagagerijtuigen zijn de hoekige dakkoepels, bij sommige rijtuigen de Hardy-vacuümrem, de zijwanden zonder klinknagels, maar met deklijsten en de typisch Saksische traptreden onder de laaddeuren.
De modellen kunnen worden gebouwd op basis van de Brawa Pruissische bagagerijtuigen. Voor beide versies van de Saksische bagagerijtuigen zijn ombouwsets verkrijgbaar om een model te bouwen naar voorbeeld in de verschillende tijdperken.
Als transportmiddel voor de massa-industrialisering in de tweede helft van de 19e eeuw werden door de KPEV in grote getale open goederenwagons gebouwd. De wagons zijn tot de vroege dertiger jaren van de 20e eeuw in bedrijf geweest. Er zijn drie versies van deze wagon verkrijgbaar: eenmaal zonder remmershuis, een versie met remmershuis en de laaddeuren in het midden van de wagon en een versie met de laaddeuren in het midden van de ladingbak. De wagon beschikt over messing aslagers en aslagerbruggen. Een driepuntslagering is ook hier toegepast. De bouwsets worden geleverd met opschriften voor de tijdperken 1 of 2 naar keuze.
Ondertussen is het aantal modellen behoorlijk groot geworden dat het een catalogus rechtvaardigt. Deze is als PDF te downloaden onder ‘Catalogus en Prijslijst’.
In het Duitse vakblad Eisenbahn Magazin, uitgave 6 zijn de ‘model van het jaar verkiezingen’ gehouden. Daarbij zijn de Saksische VV en de waterstoftransportwagon van de firma Griesheim-Elektron met respectievelijk 1,9 % (plaats 7) en 3,3 % (plaats 9) gekozen.
Voor het langhouttransport werden er in de jaren 1909 en 1910 voor rekening van de K.Sä.Sts.E.B. 32 wagons aangeschaft. Alle wagons zijn gebouwd door de Waggonfabrik Görlitz. Ondanks het feit dat er van deze wagons slechts één foto en wat gegevens beschikbaar zijn (Carstens, Band 5, bladzijde 126), is het mogelijk geweest daarmee een wagon getrouw aan het voorbeeld te maken. De typische kenmerken van deze wagons zijn in model omgezet: de gedubbelde langsdragers en de naar binnen gerichte treden. De draaischemel is nog niet voorzien van rollen en de kettingen zijn in het midden van de draaischemel bevestigd. Ook dit model bezit weer een driepuntslagering.
De wagons hebben een chassis van FUD. Uit dit materiaal zijn ook de veerpaketten geprint. De draaischemels, de asbruggen en -lagers en de treden zijn in messing geprint. De wagons worden paarwijze geleverd. Opschriften voor de tijdperken 1 en 2 zijn beschikbaar met verschillende wagonnummers.
De beurs voor kleinserie in Dresden is jammer genoeg uitgevallen. Om toch nog wat in de stemming te blijven is er op bestellingen gedaan in de tijd van 17 april 2021 tot en met 23 april 2021 een korting van 10% op bouwsets en bouwdelen!
Op dezelfde bouwwijze als bij de C3 Sa 91 is het nu mogelijk de C3 Sa 95 te bouwen. Deze wagon heeft duidelijk meer ramen en bood daardoor de reizigers meer comfort als de voorganger. De wagons zijn in een behoorlijk aantal eenheden gebouwd. Enkele zijn in dienst gebleven tot de jaren vijfig van de vorige eeuw. Ook deze wagon is uit een messingetsplaat op een Roco-chassis van een Pruisische drei-assige wagon gebouwd.