Categorieën
Uncategorized

Rongenwagen van de Nederlandse Spoorwegen

Tussen 1926 en 1930 hebben de Nederlandse Spoorwegen NS 100 stuks bij Beijnes in Haarlem gebouwde rongenwagons in dienst gesteld. Deze wagons kenmerkten zich door de grote lengte van meer dan 14 meter! Als wagon met afgenomen boordwanden en rongen waren deze uitstekend geschikt voor militaire transporten. De rongen hadden een lengte van maar liefst 2,50 m. Vanaf 1938 zijn de oorspronkelijke rongen, die van boven rechthoekig met bindringen waren, vervangen voor de bekende ronde rongen met de initialen ‘NS’. De wagons zijn nog in bedrijf geweest tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Verschillende exemplaren zijn nog bewaard gebleven: in het Spoorwegmuseum te Utrecht, bij de MBS (jaren 30 uitvoering), bij de VSM in Loenen en bij de SGB.

Het model is geheel in de 3D printtechniek uitgevoerd. De aslagers zijn in messing geprint. De wagon is voorzien van een driepuntslagering. Met de decals kunnen de voorbeelden in het Utrechtse Spoorwegmuseum, bij de MBS en de VSM in verschillende tijdperken gebouwd worden.