Saksische ketelwagon Lfd. Nr. 602

Fäkalienwagon van de Leipziger-Dünger-Export-Akt.G.

Teerwagon van de Chemische Fabrik Oskar Greiner, Döbeln

Werkfoto, Sammlung Harald Westermann

Voorbeeld

Vóór de uitvinding van kunstmest waren uitwerpselen uit de grote steden belangrijke meststoffen voor de landbouw. De uitwerpselen werden verzameld en op de stations in speciale wagons geladen, die het zogenaamde “zwarte goud” naar het platteland brachten. Daar werd het in boerenkarren geladen en verdeeld over het platteland. Steeds weer waren er echter problemen met de “kwaliteit”. Vaak was de meststof verontreinigd met porseleinen scherven.
Met de opkomst van kunstmest na de Eerste Wereldoorlog werden de meststoffen uit de stad minder belangrijk en de transporten steeds minder frequent. De wagons raakten geleidelijk in onbruik.
In totaal zijn achttien van deze wagons van Lfd. Nr. 602 gebouwd door de Werdauer Waggonfabrik tussen 1903 en 1907.
Het is opmerkelijk dat niet alleen uitwerpselen werden vervoerd met deze wagens. Zo werd de wagen van de firma Döbelner Chemische Fabrik Oscar Greiner gebruikt om de tijdens de productie geproduceerde teer te vervoeren.

Model

Het model bestaat volledig uit 3D geprinte delen. Sommige onderdelen zoals de veerpaketten, treden, trappen en afsluiters worden gemaakt in de flexibele Tough 1500. De aslagers zijn weer in messing uitgevoerd. Het voertuig heeft een driepuntsophanging. Er zijn verschillende decals beschikbaar om het model van opschriften van de Leipziger-Dünger-Export-A.G. of van de firma Oskar Greiner, Döbeln te voorzien in verschillende tijdperken.

Omvang van de levering:

De bouwset bevat de volgende delen:

– Alle 3D-geprinte delen in SLA, Tough 1500 en Messing.
– Signaalhouders en vrachtbriefhouders.
– Opschriften tijdperken 1 en 2 naar keuze van de Leipziger-Dünger-Export-Aktiengesellschaft of de Chemische Fabrik Oskar Greiner.

In de bouwset niet inbegrepen zijn:

– Messingdraad 0,3 mm
– Set Symoba kortkoppelingscoulissen
– Modelbaankoppelingen naar keuze
– Wielen naar keuze, 24,0 mm aswijdte (Fleischmann 2-assig)
– Buffers