Categorieën
Uncategorized

Saksische gesloten goederenwagon Gm / Lfd. Nr. 316

vanaf 1893 zijn door de K.Sä.Sts.E.B. van dit type wagon maar liefst 376 wagons met remmershuis en 50 wagons zonder remmershuis in dienst gesteld. Voor een relatief kleine maatschappij best een groot aantal. De wagons zien er dankzij hun typische remmershuis en de dubbele staalprofielen op de deuren er duidelijk anders uit als wagons van andere spoorwegmaatschappijen. De laatste vertegenwoordigers van deze wagons zijn tot in de jaren zestig van de vorige eeuw nog in dienst geweest.

Het model laat de typische kenmerken van deze wagon zien. De laaddeuren hebben de dubbele profielen. Het remmershuis heeft het kenmerkende platte dak. Ook is er een variant op het remmershuis dat de meer Pruisische vorm van het remmershuisdak laat zien. Dit remmershuis is van de zijden wel weer typisch Saksisch. Voor de opbouw zijn er twee varianten van de laadluiken.

ISEG

Vanaf de Kandertalbahn is de wagon met het nummer 16856 naar de ISEG (Initiative Sächsische Eisenbahngeschichte e.V) gekomen. De wagon staat nu in de locomotiefloods van Neustadt / Saksen. Van de bouwsets voor het tijdperk 1b en 1c gaat de netto-opbrengst naar deze vereniging ten behoeve van de restauratie van deze wagon!