Voorbeeld
De Pruisische KPEV bestelde vanaf 1902 in totaal 35 tandradbaanlocomotieven voor de nieuwe tandradbanen die tussen 1904 en 1914 werden gebouwd. Drie ervan werden gebouwd door Maschinenfabrik Esslingen, de andere 32 locomotieven door Borsig in Berlijn. De bouwperiode lag tussen 1902 en 1921. De locomotieven reden op het Abt tandradsysteem. De T 26 kon met vier geladen goederenwagens of zeven twee-assige personenwagens op de tandradbanen rijden. De snelheid op de gedeelten met tandrad was 15 km/u met een treingewicht van 80 ton en 7 km/u met een treingewicht van 230 ton. Geen wonder dat de Pruisische lijnen na de succesvolle proeven op de Halberstadt-Blankenburger Eisenbahn met adhesielocomotieven geleidelijk aan werden omgebouwd tot gewone spoorlijnen. Na het verschijnen van de T 20 in 1922 werd het lot van de tandradbanen definitief bezegeld. Al in 1923 werden de eerste locomotieven buiten dienst gesteld. 30 locomotieven zijn nog opgenomen in het nummersysteem van de DRG. De laatste locomotieven werden in 1931 buiten gebruik gesteld. Sommige locomotieven bleven nog lange tijd dienst doen in industriële installaties, kolenmijnen, havenspoorwegen of kleine particuliere spoorlijnen.
Model
Het model bestaat bijna volledig uit 3D geprinte onderdelen. Zo is het mogelijk om het model tot in detail van het grote voorbeeld na te bouwen. Er is een vrij zicht door de bestuurderscabine, die zoveel mogelijk is voorzien van een interieur. Er is ruimte voor een decoder in het onderste deel van de cabine en onder de kolenkast.
De aandrijving wordt verzorgd door een sterk gereduceerde Faulhaber motor. De tandwielen zijn van Europese makelij. De voorste en achterste kortkoppelings-coulissen zijn van Symoba.
De naloopas is uitgevoerd als een adams-as. Deze is natuurgetrouw in functie weergegeven in de manier waarop hij werkt in het model. De adams-as stuurt de locomotief door de boog. Het model ligt dus rustiger op de baan.
De tandradaandrijving is zo ontworpen dat de locomotief geschikt is voor het rijden op de Fleischmann tandradstaaf. De locomotief kan onder last op een helling van 1:6 rijden.
09 10 2021: Voor de locomotief zijn er nu passende wielen. Deze wielen hebben de juiste doorsnede van 12,4 mm. De wielbanden zijn in RVS gedraaid en hebben het RP 25 profiel. De wielsterren zijn 3D geprint.
Verder is het natuurlijk ook mogelijk Fleischmann wielen te gebruiken om de locomotief te kunnen laten rijden op een baan waar het NEM profiel nodig is.
De maximale oplage voor dit model is tien stuks.