Categorieën
Uncategorized

Saksische draaischemelwagon Hmz

Voor het langhouttransport werden er in de jaren 1909 en 1910 voor rekening van de K.Sä.Sts.E.B. 32 wagons aangeschaft. Alle wagons zijn gebouwd door de Waggonfabrik Görlitz. Ondanks het feit dat er van deze wagons slechts één foto en wat gegevens beschikbaar zijn (Carstens, Band 5, bladzijde 126), is het mogelijk geweest daarmee een wagon getrouw aan het voorbeeld te maken. De typische kenmerken van deze wagons zijn in model omgezet: de gedubbelde langsdragers en de naar binnen gerichte treden. De draaischemel is nog niet voorzien van rollen en de kettingen zijn in het midden van de draaischemel bevestigd. Ook dit model bezit weer een driepuntslagering.

De wagons hebben een chassis van FUD. Uit dit materiaal zijn ook de veerpaketten geprint. De draaischemels, de asbruggen en -lagers en de treden zijn in messing geprint. De wagons worden paarwijze geleverd. Opschriften voor de tijdperken 1 en 2 zijn beschikbaar met verschillende wagonnummers.