Wagon voor Kokosvetketels van de Meierei C. Bolle, Berlin

Werkfoto, Sammlung Stefan Carstens

Voorbeeld

Berlijn groeide sterk in de jaren 1870 en 1880. De vraag naar bederfelijke consumptiegoederen nam dus ook abrupt toe. De ondernemer Carl Bolle begon in 1879 met de levering van zuivelproducten aan de stad. Na verloop van tijd groeide het kleine bedrijf uit tot een onderneming die de stad bevoorraadde via paardenkarren, melkkarren of winkels. De verse melk werd naar Moabit vervoerd vanuit een straal van ongeveer 200 km, vaak per trein. Het is verbazingwekkend dat, ondanks het feit dat de Bolle-melkerij in Berlijn een vrij grote spoorwegvervoerder was, er tot op het laatst geen spoorverbinding was met de eigen fabriek van het bedrijf.

Daarom vond het nieuwe vervoer van kokosolie voor de boterbereiding tussen de zeehavens en de Bollefabriek plaats met een door de Waggonfabrik Quedlinburg nieuw ontwikkelde wagon. Vier mobiele ketels waren op de wagon gemonteerd met slechts 3,50 m asafstand. Deze ketels werden naar de fabriek vervoerd met speciale opleggers, die elk twee ketels konden bevatten.

model

Het model is gemaakt in samenwerking met Lutz Wendel’s 3D Modellbau. Nadat het model op de markt was gebracht, won het de 2e plaats in de categorie kleine seriemodellen bij de zogenaamde verkiezing ‘Das Goldene Gleis’ in 2019.

Nu is het model uitgerust met een 3D-geprint remmershuis. De aslagers zijn vervangen door in messing geprinte aslagers. De wagon heeft een driepuntslagering voor een lichte loop. Het model bestaat verder uit onderdelen in SLA-print. De ketels hebben beweegbare wielen. De leuningen van de ketels zijn geprint in een soepel materiaal om breuk te voorkomen.

Omvang van de levering

In de bouwset inbegrepen zijn:

– Alle 3D delen voor de wagon en de ketels
– Aslagers en aslagerbruggen in messing
– Opschriften tijdperk 2

In de bouwset niet inbegrepen zijn:

– Messingdraad 0,3 mm
– Symoba kortkoppelingscoulissen
– Modelbaankoppelingen naar keuze
– indien gewenst: wielen naar keuze
– verende buffers